Norrviken Bastun Maten m/aux Alexandra Program Bilder Kontakt Suomeksi Tillbaka  

Jakten m/aux Alexandra

Gör en segeltur i skärgården med en gammaldags skuta. Nära Norrviken seglar vi Pellinge runt, gör en picknick-tur till Äggskär eller ett strandhugg på Pörtö. Låt Alexandra hämta er till Norrviken eller avsluta dagen med en segling till Borgå eller Helsingfors. En mindre grupp kan också övernatta i Norrviken ombord på Alexandra.

Se våra programförslag »
m/aux Alexandras broschyr »
Se bilder »
Historien om m/aux Alexandra

Jakten var den vanligaste typen av skuta i de östnyländska farvattnen i början av 1900-talet. De här små skutorna med endast en mast men ordentligt tilltagna segel var snabba som vinden i lämpligt väder.  Den snabbaste skutmodellen och mest omtyckt var den östfinska med ett smäckert skrov och en vackert utsvängd klipperstäv.

En av jakterna som seglade i vår östnyländska skärgård var nämligen just Alexandra, förebilden för vår skuta. Hon byggdes år 1887 av K.R. Hansson på Reimars varv i Strömfors, och hennes första ägare var hemma från Pellinge i Borgå skärgård.

Då det blev aktuellt med ett skutbygge i Borgå skärgård för att fortsätta bygdens starka skutbyggartradition var jakten Alexandra den starkaste kandidaten tack vare den modell som byggts av en av skutans ägare. Skeppsbyggnadsingenjörerna gjorde ritningar till den nya Alexandra utgående från mätningar av modellen.